Blog

STEVEN SPIELBERG

Posted by : Editor

 

STEVEN SPIELBERG
(izvršni producent)

Steven Spielberg je eden od glavnih partnerjev studiev DreamWorks. Skupaj s partnerko Stacey Snider sta se leta 2009 pridružila skupini Reliance Anil Dhirubhai Ambani in ustanovila novi DreamWorks. To novo podjetje je naslednik studiev DreamWorks, ki so jih leta 1994 ustanovili Spielberg, Jeffrey Katzenberg in David Geffen. V svoji zgodovini je Dreamworks požel veliko priznanj kritikov in bil tudi komercialno uspešen, prav tako pa je zaslužen za nekaj najbolj ovenčanih filmov v preteklih letih, med drugim tri zaporedne dobitnike oskarja za najboljši film: Lepota po Ameriško, Gladiator in Čudoviti um (slednja v koprodukciji z Universalom). Na velike zaslone so poslali tudi naslednje uspešnice: Transformerji, Krog, Posebno poročilo, Ujemi me, če me moreš, Njeni tastari in nadaljevanja.

Spielberg je eden najbolj uspešnih in vplivnih filmarjev in je prevzel taktirko režiserja, producenta ali izvršnega producenta nekaterih najbolj uspešnih filmov vseh časov, npr. Jurski park in E. T. Med njegovo nepregledno vrsto nagrad stojijo tudi trije oskarji. Dva je dobil za Schindlerjev seznam (najboljši režiser, najboljši film), enega pa za Reševanje vojaka Ryana (najboljši režiser). Leta 2008 je Spielberg režiral uspešnico Indiana Jones in kraljestvo kristalne lobanje, v kinodvorane pa je nedavno prispel njegov 3D film Tintin in njegove pustolovščine: Samorogove skrivnosti. Spielberg je bil tudi izvršni producent nominiranca za oskarje Pravi pogum, ki sta ga režirala brata Coen. Spielberg je bil prav tako producent Abramsovega filma Super 8, izvršni producent Bayevih Transformerjev 3 in Favreaujevih Kavbojev in nezemljanov.

Spielberg je svojo kariero začel na malih zaslonih, kjer je med drugim režiral serije Columbo, Marcus Welby, MD in Night Gallery. Njegov film Duel je bil kasneje izdan tudi mednarodno, kar mu je omogočilo preboj v svet filmov in snemanje svojih prvih dveh filmov, Sugarland Express in Žrelo.

Spielbergova najbolj uspešna televizijska serija je bila z emmyji nagrajena Urgenca, pri kateri je služil kot izvršni producent. Miniseriji Bratje po orožju in Pacific, pri katerih je bil izvršni producent, sta obe osvojili emmyje za najboljše serije v svoji kategoriji. Poleg dela na Nevarnem nebu je trenutno tudi izvršni producent za DreamWorksovo serijo Tarin svet ter prihajajoča projekta Terra Nova in Smash.

Spielberg veliko svojega časa in sredstev namenja za človekoljubne namene. Z dobičkom od Schindlerjevega seznama je ustanovil fundacijo Righteous Persons Foundation. Ustanovil je tudi fundacijo Survivors of the Shoah Visual History Foundation, ki se je leta 2005 preimenovala v inštitut za vizualno zgodovino in izobraževanje USC Shoah Foundation. Fundacija je zbrala večkot 52.000 izjav ljudi, ki so preživeli holokavst in svoje moči vlaga v raziskave in štipendije v humanističnih in družbenih vedah.